Eliseus Rønhaug viser her frem plakaten for arrangementet den 14.september. FOTO: WENCHE KANSTAD
"Den lange reisen":
Årets kulturminnedag
Skrevet av:
Wenche Kanstad
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf.: 45 86 18 80
Publisert: 27.08.14 kl. 08:23
Oppdatert 28.08.14 kl. 00:10
SJØVEGAN: Dette arrangementet skal beskrive vanskelige tider med hungersnød og epidemier. I tillegg rakk ikke den nordnorske befolkning å møte på Eidsvold.
Dette er en kulturdag som har vært arrangert også i Salangen i mange år.- Arrangementet vil konsentrere seg om grunnlovsjubileet sett fra det nordnorske perspektivet, forteller Eliseus Rønhaug, leder i Salangen historielag. Det var vanskelige tider med hungersnød og epidemier. I tillegg var det store avstander fra nord til sør, som førte til at den nordnorske befolkning ikke rakk frem til Eidsvold for å være med på møtet der. - To år før 1814 var det krise i nord. Det var matmangel. Engelskmennene blokkerte for skipstrafikken til nordnorge, forteller en engasjert Eliseus.
Kulturdag
Den 14. september vil det være fokus på denne tiden, og hva grunnlovsjubileet hadde i betydning for Nord Norge. Det er Salangen historielag som står som hovedarrangør av dette arrangementet som er kalt "Den lange reisen". I tillegg er også viseklubben Baluba med som arrangør, og står for musikken. Også Salangen kommune ved kulturkontoret og Sør-Troms museum er med på arrangementet, som skal foregå på Lundbrygga på museumsdelen.
Foredrag
Konservator Kåre Rauø vil holde foredrag om "Nød og død i Midt-Troms 1807 - 1814". Han skal holde samme foredraget på Finnsnes under feiring av grunnloven og Nord-Norge som går av stabelen 19.-21. september. Dette kan absolutt være et foredrag som er verdt å få med seg, for å få litt mer innsikt i vår egen historie. I tillegg vil også professor Narve Fulsås holde foredrag om "Eidsvollgrunnlova 1814 sett i eit nordnorsk perspektiv."
De siste 200 år og samfunnsutviklingen er tema. FOTO: KULTURMINNEDAGENE 2014
Kulturminnedagene 2014
Med dette temaet ønsker man å belyse hva som har skjedd av utvikling og endring i samfunnet vårt siden grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Hovedpoenget med Kulturminnedagene er at man iløpet av denne uken synliggjøre kulturarven, heter det på informasjonssiden til kulturvern.no. På arrangementet i Salangen den 14.september vil det bli servering for de som ønsker det. Inngangen er gratis, så har du lyst er det bare å stille opp. Alle er hjertelig velkommen.
De siste 200 år og samfunnsutviklingen er tema. FOTO: KULTURMINNEDAGENE 2014.